top of page

Nyt on aika heivata puolisot ulos yritysten hallituksista: yrittäjä tarvitsee kumileimasimen sijaan kirittäjiä

Näinä haastavina aikoina yrittäjä voi saada tukea yllättävästäkin paikasta. Yrittäjän kannattaa ottaa alihyödynnetty hallitus aktiiviseksi oman toiminnan kirittäjäksi ja sparraajaksi. Moni mikro- ja pk-yrittäjä ei hoksaa hyödyntää hallitusta työkaluna oman yritystoiminnan kehittämisessä, vaan hallitukseen on valittu usein perheenjäseniä allekirjoittamaan kokouspapereita.


-Yrittäjäkin tarvitsee itselleen sparrausta ja tukea, jota ulkopuoliset hallituksen jäsenet tarjoavat, kommentoi Future Board ry:n hallituksen puheenjohtaja Klaus Breitholtz.

Usein yrityksillä on kumileimasinhallitus, johon on pakkovärvätty yrittäjän lisäksi puoliso tai muu lähisukulainen, ja hallitus käytännössä toteuttaa pelkästään vuosittain lakisääteiset velvollisuudet ennen yhtiökokousta. Kumileimasinhallitus ei ole enää tätä päivää, jos halutaan kehittyä. Osaava ja monipuolinen hallitus ideoi, haastaa, sparraa ja tuo erilaisia näkökulmia liiketoiminnan tekemiseen ja kehittämiseen. 

-Yrittäjä, uskalla katsoa tulevaisuuteen ja ota mukaan myös kanssaihmettelijöitä. Hallitustyön kautta saadaan merkittävästi apua siihen, että luodaan tämän päivän yhtiöstä tulevaisuuden menestyjä, Breitholtz lisää.

Yksi toimiva keino päästä alkuun on advisory board


Kevyempi tapa aloittaa yrityksen hallitustyön kehittäminen on koota yritykselle advisory board, neuvonantajaryhmä. Se ei ole virallinen yrityksen toimielin, mutta pystyy auttamaan merkittävästi yritystä kasvun tiellä. Advisory board voidaan koota monella eri tapaa ja sille voidaan luoda hyvin erilaisia toimintatapoja. Advisory boardiksi riittää 2-3 henkilöä, joiden kanssa sparrataan säännöllisesti lounaspalavereiden merkeissä ja joskus kannattavampaa on koota isompi ryhmä, jolla on oma virallisempi kokousrytmi sekä asialistat.


-Advisory boardin avulla harjoitellaan hallitustoimintaa ulkopuolisten kanssa ja mikäli toiminta sujuu, voi advisory boardista löytyä jäseniä hallitukseen saakka, Hallitukset yhtiöiden kasvun moottoreiksi -hankepäällikkö Ulla Tirronen kertoo.

-Kun tuntuu, ettei kehittämiseen tai pysähtymiseen ole yrittäjällä aikaa, pitäisi silloin ottaa aikaa asialle. Jos aidolle hallitustyölle haluaa antaa mahdollisuuden, autamme kyllä alkuun siinä. Sparraamme pirkanmaalaisia yrittäjiä maksutta hallitustyön kehityksen alkuun ja tarvittaessa pidemmällekin, kertoo Tirronen.




***

Lisätietoa:

Klaus Breitholtz, hallituksen puheenjohtaja, Future Board ry, klaus.breitholtz@futureboard.fi, p. 040 825 0639 Ulla Tirronen, hankepäällikkö, Future Board ry, ulla.tirronen@futureboard.fi, p. 050 344 0805


Linkit: 


Future Board ry on nuorten, alle 40-vuotiaiden hallitusosaajien aktiivinen verkosto, jonka tavoitteena on edistää yhtiöiden kasvua aktiivisen hallitustyön kautta sekä edistää jäsentensä hallitusuraa. Future Board ry vetää Pirkanmaalla Hallitukset yhtiöiden kasvun moottoreiksi -hanketta. Hankkeen tarkoituksena on tuoda esille hallitustyön merkitystä yhtiön kasvun tukena ja kehittää erityisesti Pirkanmaan alueen pk-yhtiöiden hallitusten toimintaa.





45 views0 comments
bottom of page