top of page
Writer's pictureUlla Tirronen

5 vinkkiä miten lähteä kehittämään hallitustyötä advisory boardin kautta

Updated: Jan 12


Onko sinunkin yritykselläsi ns. kumileimasinhallitus, johon olet ehkä värvännyt mukaan itsesi lisäksi puolisosi tai jonkun muun lähisukulaisen, jotta saat pakollisen hallitusbyrokratian hoidettua vuosittain mahdollisimman kätevästi?


"Hallituksen tärkein tehtävä on luoda tämän päivän yhtiöstä tulevaisuuden menestyjä.”- Pia Pursiainen kertoi Future Board ry:n hankkeen järjestämässä webinaarissa. Monet yrittäjät varmasti pohtivat pitkään, mitä yrityksen hallitus oikein on, mikä on sen rooli ja miten se voi auttaa johtoa. Tehokas hallitustyöskentely tarjoaa monia etuja liiketoiminnalle ja tekee oikeasti enemmän kuin toimii vain paperilla. Osaava ja monipuolinen hallitus tarjoaa selkeitä ajatuksia, haastaa, sparraa ja tuo erilaisia näkökulmia liiketoiminnan tekemiseen ja kehittämiseen. 


Sen sijaan että vaihtaisi heti hallituksesi jäsenet uusin, yksi kevyempi tapa aloittaa oman yrityksesi hallitustyön kehittäminen on koota yritykselle advisory board.  Advisory board ei ole virallinen yrityksen toimielin, mutta pystyy auttamaan merkittävästi yritystäsi kasvun tiellä. Advisory boardin avulla voit ikään kuin harjoitella yrityksesi hallitustoimintaa ulkopuolisten kanssa ja jos toiminta sujuu, tästä voidaan päätyä lopulta esimerkiksi siihen, että advisory boardista saat jäseniä hallitukseesi saakka.



Ja koska advisory board ei ole virallinen toimielin, sen voi koota monella eri tapaa ja luoda myös hyvinkin erilaisia toimintatapoja. Joskus advisory boardiksi ”riittää” 1-2 henkilöä, joiden kanssa voi sparrata esimerkiksi säännöllisesti lounaspalavereiden merkeissä ja joskus kannattavampaa on koota isompi konklaavi, jolla on oma virallisempi kokousrytmi sekä asialistat.


Advisory board on siis  yksi tapa kokeilla hallitustyöskentelyä matalalla kynnyksellä, jolloin johto ja operatiivinen ryhmä saavat sparraajan, jolta voi saada apua sekä oppia lisää. Järjestämässämme webinaarissa  Saana Tyni ja Tero Ylönen jakoivat omia kokemuksia advisory boardista ja sen hyödyistä. Jaamme nyt 5 vinkkiä miten advisory boardista saa kaiken irti. 

  1. Aseta selkeät tavoitteet. Ennen kuin kysyy asiantuntijoita mukaan, pitää olla tavoitteet tiedossa. Aikaa kannattaa käyttää siihen, että miettii tarkasti, mitä tarvitsee ja missä kaipaa apua. 

  2. Mieti joku "houkutin", jolla saat osaavaa porukkaa mukaan. Moni on myös halukas auttamaan, jos oikein kysyy.

  3. Kysy rohkeasti osaavaa porukkaa mukaan. Ota huomioon kuitenkin se, että henkilöllä, jota kutsutaan advisory boardiin, on oltava kokemusta ja tietoa juuri siitä, mihin häntä tarvitaan. Apua voi kysyä eri verkostoista, joissa on tarvittavaa osaamista.

  4. Suunnittele advisory boardin formaatti valmiiksi. Vapaamuotoiset keskustelut eivät vielä muodosta advisory boardia - mieti siis toteutus.

  5. Ole valmis muuttamaan mielipiteet keskustelujen jälkeen. Mikäli ei ole valmis muuttamaan omia kantojaan, advisory boardin tuoma lisäarvo voi olla mitätön.

***


Katso webinaaritallenteemme 23.5. pidetystä webinaarista (Webinaaritallenne on poistunut katsottavista 1.9.2023): Webinaari: Aloita yrityksesi hallitustyön kehitys perustamalla advisory board!


Tallenteen sisältö: 

  • Pia Pursiainen – Miksi lähteä kehittämään hallitustyötä? 

  • Tero Ylönen – Miten lähteä liikkeelle – näin kannattaa lähteä perustamaan advisory board

  •  Saana Tyni – Näin perustin advisory boardin ja lähdin kehittämään hallitustyötä – aina exitiin saakka

*Tallenne on tehty webinaarista, joka on järjestetty Future Board ry:n vetämässä hankkeessa “Hallitukset yhtiöiden kasvun moottoreiksi”. Hankkeen tarkoituksena on tuoda esille hallitustyön merkitystä yhtiön kasvun tukena ja kehittää erityisesti Pirkanmaan alueen pk-yhtiöiden hallitusten toimintaa.  Hanketta rahoittaa Pirkanmaan liitto.  

Lisätietoja: Ulla Tirronen, puh. 050 344 0805




13 views0 comments

Comments


bottom of page